Osteoporose eller knogleskørhed – og hvorfor træning er løsningen 💪
Kategori: Træning og Sundhed

Vores Balance & Styrke hold indeholder alle de bedste øvelser til at forebygge osteoporose eller knogleskørhed

Det handler om at forhindre faldulykker med brud til følge samt de alvorlige helbredsmæssige konsekvenser fald og brud kan have.

Den største forebyggelse opnås når fysisk træning kombineres med balancetræning,
faldforebyggelse og optimering af synsevne.

Holdstart 8. januar kl. 8.30

Vores næste hold starter mandag 8. januar kl. 8.30 til 9.30.

Holdet varer 10 uger og koster kun 1.000,- for 10 gange træning af 60 minutter. Der er ikke træning i vinterferien, uge 7.

Holdet er begyndervenligt og henvender sig primært til dig der er senior.

VIGTIGT! Holdet har fokus på forebyggelse og personer der allerede har osteoporose eller spinal osteoporose vil som udgangspunkt ikke kunne deltage på holdet.

Er du i tvivl, bør du opsøge egen læge.

Holdbeskrivelse

Balance & Styrke

Balancetræning er et MUST uanset om du er barn eller voksen. Fordelene er mange og gøres det sjovt og udfordrende på samme tid, så bliver det en leg.

Vi træner balance og styrke bl.a. for at reducere risikoen for faldulykker, men også fordi balancetræning træner din hjerne og øget styrke vil styrke dine knogler.

Kom og leg med, din krop og sjæl vil takke dig.

Klik på videoen og se Sanne, der er træner på holdet og Michael vise nogle af de øvelser der laves på holdet

Bliv klogere på osteoporose og knogleskørhed og hvorfor træning er godt

Osteoporose eller knogleskørhed er en sygdom, der gør knoglerne mere skøre og skrøbelige, og øger risikoen for at få brud på knoglerne.

Sygdommen rammer ca. hver tredje kvinde og hver sjette til ottende mand over 50 år i Danmark. Knogleskørhed kan have mange årsager, men nogle af de vigtigste faktorer er alder, køn, arvelighed, livsstil og hormonbalance. Knogleskørhed kan ikke helbredes, men den kan forebygges og behandles med medicin, kosttilskud og motion.

Motion er en af de bedste måder at styrke knoglerne og forebygge knoglebrud på. Motion har mange positive effekter på kroppen og helbredet, både fysisk og mentalt. 

Motion styrker knoglerne

Knoglerne er levende væv, der hele tiden bliver nedbrudt og opbygget igen. Når man er ung, er opbygningen større end nedbrydningen, og man opbygger derfor knoglemasse og knoglestyrke. Når man bliver ældre, skifter balancen, og nedbrydningen bliver større end opbygningen. Det betyder, at knoglerne bliver tyndere og svagere med tiden. Dette er en naturlig proces, som alle oplever, men nogle får det i så høj grad, at det bliver til osteoporose og knogleskørhed.

Motion kan modvirke denne proces ved at stimulere knogleopbygningen og bremse knoglenedbrydningen. Når man udsætter knoglerne for belastning, fx ved at løfte vægte, hoppe eller løbe, sender man et signal til knoglecellerne om, at de skal producere mere knoglevæv. Det gør knoglerne stærkere og mere modstandsdygtige over for brud. Motion kan også forbedre muskelstyrken, balanceevnen og koordinationen, som også er vigtige for at forebygge fald og skader.

Det er dog ikke ligegyldigt, hvilken type motion man vælger, for at forebygge osteoporose og knogleskørhed. Nogle former for motion er mere effektive end andre til at styrke knoglerne. Generelt er det bedst at vælge motion, der er vægtbærende, dvs. at man bærer sin egen kropsvægt, eller at man tilføjer ekstra vægt, f.eks. håndvægte, vægtstænger, elastikker eller kettlebells. Det kan også være gåture, løb, dans, aerobic, egentlig styrketræning eller gymnastik.

Motion, der ikke er vægtbærende, fx cykling, svømning eller roning, er også godt for konditionen og helbredet, men har mindre effekt på knoglerne.

Det er også vigtigt at variere sin motion og udfordre knoglerne på forskellige måder. Det kan man gøre ved at skifte mellem forskellige øvelser, intensiteter, retninger og hastigheder. Det kan også være en god idé at inkludere nogle øvelser, der involverer hop, stød eller ryk, da det giver et ekstra incitament til knogleopbygningen. Det kan være sjippe, hoppe over et reb eller lave squat med et hop.

10 eksempler på hvorfor motion gavner dit fysiske og mentale helbred

  • Motion styrker hjertet og kredsløbet, og mindsker risikoen for hjertekarsygdomme, blodpropper og forhøjet blodtryk.
  • Motion forbedrer stofskiftet og hormonsystemet, og forebygger type-2 diabetes og metabolisk syndrom.
  • Motion opbygger knoglemasse og muskelstyrke, og forebygger osteoporose og knogleskørhed.
  • Motion forbedrer fleksibilitet og balance, og forebygger fald og skader.
  • Motion styrker immunforsvaret, og forebygger infektioner og inflammation.
  • Motion kan forebygge kræft, især tyktarmskræft, brystkræft og prostatakræft.
  • Motion forbedrer søvnkvaliteten, og forebygger søvnproblemer og træthed.
  • Motion forbedrer humøret og stemningslejet, og kan forebygger depression, angst og stress.
  • Motion forbedrer hukommelsen og koncentrationen, og kan forebygge demens og Alzheimers.
  • Motion forbedrer selvværdet og selvtilliden, og øger ens sociale netværk og trivsel.
Blog emner
Vores hold og forløb

Nyhedsbrev

Modtag opdateringer om nye hold, tilbud og kommende begivenheder.

Du får tilsendt en mail, hvor du skal bekræfte din tilmelding.